Volgende evenement: zaterdag 18 mei 10:00 Opstellingendag : Over je beroepspraktijk

Voel je eigen spark : de CV-opstelling van Anouk

Blog-foto

Anouk kwam bij me voor een CV-opstelling ook wel bekend als loopbaanopstelling. Haar contract als onderzoeksmedewerker bij een universiteit is bijna afgelopen. Ze is op zoek naar ander werk maar weet nog niet precies wat.

In het gesprek over haar werk en haar wensen voor de toekomst komt al snel een dilemma naar voren. Dat is aan de ene kant haar liefde voor het ‘harde’ onderzoekswerk, denk aan data verzamelen, analyseren en artikelen schrijven. Aan de andere kant heeft ze een diepe wens om meer te gaan werken als begeleider van mensen. Wordt het denkwerk of meer werken met het hart?

Ik vraag haar welke leermeester een belangrijke invloed heeft op haar werkleven. Anouk weet dat bijna direct. Een professor die een belangrijke inspirator voor haar is. Naast deze leermeester stellen we ook haar studie psychologie, het promotieonderzoek en die ene maand dat ze in het buitenland heeft gezeten op.

Naast deze elementen uit het verleden krijgt ook haar toekomstige werkplek een plaats in de opstelling.

In een CV-opstelling of loopbaanopstelling laat ik je tegenover je studies, banen of een belangrijke leermeester staan. Anouk heeft een vriendin meegenomen die als representant optreedt. We laten haar achtereenvolgens de leermeester, de studie en het onderzoek representeren. Door je positie ten opzichte van je studie, baan of leermeester in te nemen komt je innerlijke, gevoelsmatige verhouding tot het betreffende element te voorschijn. Dan kom je vaak tot heel verassende nieuwe inzichten.

Anouk gaat tegenover de representant van haar professor staan en direct wordt de bijzondere verhouding tot deze leermeester zichtbaar. Anouk is vooral geraakt door de manier waarop deze man met zijn leerlingen en met de leerstof omgaat. De liefde voor het vak, de manier waarop hij mensen wist te enthousiasmeren, deze man had een heel eigen aanpak. Anouk noemt het een spark.
En op die manier wil Anouk ook heel graag aan in haar werkleven staan. Hij is voor Anouk niet alleen een leermeester in het wat, maar misschien nog wel meer een leermeester in het hoe. Juist deze spark is Anouk in de jaren daarna kwijtgeraakt. De gebeurtenissen in het buitenland spelen daarbij een belangrijke rol. Hoewel ze daar maar één maand heeft, markeert deze maand een belangrijke breuk in haar carrière.

In dit geval laat ik Anouk een tijdje tegenover de representant staan om deze gebeurtenis aan te kijken. Ik zie dat ze de volle verantwoordelijkheid kan nemen voor deze gebeurtenis. Natuurlijk spelen de omstandigheden een rol, maar door een belangrijk moment onder ogen te zien en daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen wordt je een krachtige persoonlijkheid. Aan het einde van de opstelling laat ik haar nog een tijdje tegenover de representant van haar professor staan om de spark nog eens te voelen. Want als ze die spark in een sollicitatiegesprek laat zien wordt ze volgens mij direct aangenomen.

Anouk heeft inmiddels een nieuwe baan en vertelde mij dat de spark haar zeker heeft geholpen in het sollicitatiegesprek.

Maak een afspraak voor een individuele loopbaanopstelling.